Salmiakki, suomalaisten intohimo

Salmiakki, suomalaisten intohimo

salmiakkia

Suomalaiset himoitsevat sitä, ulkomaalaiset kauhistelevat, se on siis salmiakkia! Moni ulkomaalainen suorastaan kavahtaa maistaessaan salmiakkia, oli se sitten missä muodossa tahansa. Se onkin hauska kokemus myös suomalaiselle, sillä meille salmiakki on suuri herkku ja yksi tutuimpia makuja lapsuudesta. Voi olla huvittavaa seurata, kuinka ulkomaalainen kakoo ja haukkoo henkeään kun maistelee salmiakkia. Erityisen hauskaa on katsoa, miten ulkomaalainen ”nauttii” salmiakkikossusta!

Koostumus

Salmiakki on itse asiassa lakritsia, joka on maustettu ammoniumkloridilla, joka on siis salmiakkia. Maultaan tämä ihana herkku on samanaikaisesti makea ja suolainen. Tämän omintakeisen maun aiheuttaa nimenomaan ammoniumkloridi. Se on alkuperäisessä muodossaan itse asiassa väriltään valkoista, mutta ulkonäön vuoksi se värjätään lääkehiilen avulla mustaksi. Musta salmiakki on nimittäin jostain syystä ollut tehtaiden koemaistajien mieleen enemmän, kuin valkoinen.

Vuosia sitten Elintarvikelainsäädäntö määräsi, että salmiakin ammoniumkloridipitoisuuden ei tullut ylittää seitsemää prosenttia. Nykyään tuota rajoitusta ei ole enää olemassa, vaan markkinoille on tullut salmiakkilajeja, jotka sisältävät yhä suurempia määriä ammoniumkloridia. On todettu, että jos ihminen nauttii runsaasti ja säännöllisesti salmiakkia, voi se kohottaa verenpainetta. Ilmeisesti vaikutus ei siltikään johdu itse ammoniumkloridista, vaan salmiakin maustamiseen käytetystä lakritsiuutteesta.

Salmiakkia syödään eniten oikeastaan vain Pohjoismaissa, Alankomaissa ja Saksassa. Suomessa salmiakilla maustetaan vaikka ja mitä. Salmiakkia saa tietenkin makeisina, mutta myös alkoholijuomissa, jäätelöissä ja virvoitusjuomissa. Lisäksi sitä on nähty jopa lihavalmisteissa! Kesällä 2004 HK esitteli Salmiakkipossun – tuotteen, jossa on porsaanpaistia, mikä on maustettu salmiakkimarinadilla.

Suomessa tunnettuja salmiakkituotemerkkejä ovat muun muassa apteekeissa myytävä Haganolin “Apteekin salmiakki”, Lakritsal, Merkkari, Turkin Pippuri, Super Salmiakki, Halvan Salmiakki ja Sisu. Suomalaisten yksi suosituimpia väkevämpiä alkoholijuomia on salmiakkikossu, jonka itse asiassa kehitti itse Jari Sillanpää ennen laulajanuraansa. Hän työskenteli 90-luvulla Silja Symphonylla baarimikkona ja kehitteli siellä erilaisia karkkidrinkkejä. Kertomansa mukaan hän oli saanut innoituksen eräästä ruotsalaisesta baarista, jossa tarjoiltiin Vicseistä tehtyjä drinkkkejä. Salmari rantautui maallekin kun eräs laivan työntekijä siirtyi työskentelemään Helsinkiin. Sieltä salmarivillitys levisi pian ympäri Suomen ja loppu onkin historiaa! Salmiakkidrinkkien kanssa samoihin aikoihin Suomeen rantautui myöskin nettikasinot, joilla pelaaminen onkin lystiä vaikkapa salmiakkia napostellen. Täältä löydätkin lisää tietoa casinoista, mikäli tämä jäi kaihertamaan mieltäsi

salmiakki1

Historiaa

Alankomaat ovat salmiakinsyöjiä ehkä koska Hollannilla oli erittäin tiiviitä kauppasuhteita Pohjoismaihin jo satoja vuosia sitten. Tuolloin alankomaalaiseen elämäntapaan nivoutui paljon pohjoismaalaisia tuotteita ja tottumuksia. Muualla maailmassa salmiakkia ei oikeastaan ole saatavilla – paitsi erityisesti pohjoismaalaisiin tuotteisiin erikoistuneista pikkuliikkeistä. Muun muassa USA:ssa salmiakkia pidetään lähinnä pohjoismaalaisena erikoisuutena.

Salmiakin alkuperäisestä syntytarinasta ei varsinaisesti ole tietoa, mutta sen on arvioitu saaneen alkunsa yskänlääkkeestä, jota apteekit aikoinaan valmistivat. Ei ole todellakaan täysin selvää, milloin ammoniumkloridia ja lakritsia on alettu yhdistää salmiakiksi. 1930-luvulla salmiakkia joka tapauksessa jo tuotettiin makeisiksi. Tätä tapahtui ainakin Suomessa, Norjassa ja Alankomaissa.

Tässä aivan muutamia vuosia sitten, tarkemmin sanottuna keväällä 2012, EU yritti itse asiassa kieltää salmiakin käytön, sillä se sisältää niin suuren määrän ammoniumkloridia. Tässä EU:n esityksessä ammoniumkloridin määrää yritettiin rajata ammoniumkloridin määrää niin, että sitä olisi jatkossa saanut olla vain kolme grammaa kiloa kohden. Nyt salmiakissä tuo määrä on siis 70g kiloa kohden.

Viime vuosina Suomessa on annettu uusia suosituksia salmiakin syöntiin, mutta se koskee siis raskaana olevia naisia. Tammikuussa 2016 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi nimittäin suosituksen, jonka mukaan raskausaikana ei pitäisi syödä salmiakkia tai lakritsia. Syynä tähän rajoitukseen ovat tutkimustulokset, joiden mukaan lakritsiuute (jota salmiakki ja lakritsi sisältävät) voi olla haitallista kehittyvälle sikiölle. Viimeisimmissä tutkimuksissa on siis havaittu mahdollisia yhteyksiä lasten tarkkaavaisuushäiriöiden ja äidin raskausaikana nauttiman suuren lakrisinsyönnin kanssa.

Lopuksi

Salmiakki on erinomainen herkku, joka taipuu moneen. Jos salmiakki on oikea intohimo, kannattaa tsekata nämä sivut, sillä salmakin rakastajat ovat koonneet itsensä myös yhdistykseksi, eli Suomen Salmiakkiyhdistys Ry:ksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *