Eukonkantokisat

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 08 Aug 2017

Eukonkantokisat

Suomalaisilla on aina ollut kummallisia kansanperinteitä ja tapoja, jotka kummastuttavat maailmalla. Ehkäpä yksi kummallisimmista tänäkin päivänä vielä vuosittain järjestettävistä kilpailuista on eukonkanto. Tässä miehet kantavat naisia läpi juoksuradan, joka sisältää monenlaisia esteitä.

Millainen kisa on?

Tässä legendaarisessa, ja katsojienkin kannalta erittäin viihdyttävässä lajissa on rata, joka on pituudeltaan 235 ja puoli metriä. Pelkäksi juoksuksi homma ei mene, sillä matkan varrelta löytyy myöskin esteitä. Vesieste matkan varrella on jopa yhden metrin syvyinen. Sen lisäksi radan varrella on kaksi aitaa, joiden yli on kiivettävä. Tämä on siis erittäin hupaisaa seurattavaa. Kuitenkin kannettavan eukonkin suhteen on yksi prioriteetti, nimittäin hänen pitää painaa vähintäänkin 49 kiloa. Parivaljakon ei kuitenkaan tarvitse olla naimisissa tai edes minkäänlaisessa parisuhteessa, vaan mies tai nainen vai katsella itselleen sopivan kumppanin kilpaan.

Tänä vuonna ennätysmäärä kisaajia

Kilpailuja on järjestetty vuosien saatossa ympäri Suomen. Tänä vuonna, 2. heinäkuuta kisattu maailmaanmestaruus käytiin Sonkajärvellä. Osallistujien suhteen tehtiin tänä vuonna historiaa, sillä niitä oli ennätysmäärä ja jopa 15 eri maasta. Vaikkakin kesä kaikkiaan ei ole ollut lämpimin, oli näiden kisojen aikana paikalla lämpömittarissa jopa 20 astetta. Tällöin vesieste oli hyvin virkistävä ja mukava osio kisassa. Voittoon vuoden 2017 kilpailussa pääsivät suomalaiset Ville Parviainen ja Sari Viljanen. Tämä parivaljakko on aktiivinen muunkin urheilun suhteen, sillä Sari tähtää bikinifitnesskisoihin ja Ville harrastaa crossfittiä. He veivät kilpailun ajalla 1:02,76. Toiseksi saapunut pari saapui maaliin noin kolmen minuutin aikaerolla, ja he olivat suomalaispari Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen. Kolmantena kisassa oli venäläispariskunta Dmitriy Sagal sekä Anastasia Loginova. Valitettavasti tämä pariskunta kohahdutti kisassa, sillä Anastasia löi päänsä vesiesteellä, ja he saapuivat valittavasti hieman loukkaantuneena maaliin.

Tyyli on kisassa vapaa

Tyyli tässä hullunkurisessa maailmanmestaruuteen tähtäävässä kisassa on monellakin tavalla vapaa. Eukonkantoon itsessään ei ole mitään kriteeriä, miten tämä tulisi hoitaa, mutta vuosien saatossa monilla kisaajilla tähän on kehittynyt samankaltainen tyyli eri taktiikoita kokeillessa. Kantotyylin lisäksi myöskään vaatetyylillä ei ole väliä, sillä kisanumeron lisäksi kisailijoilta voi löytyä hullunkurisia asuja. Tämä on viihdyttävä lisä tähän hullujen suomalaisten perinteiseen kilpailuun.

Kisailijoiden mielestä kilpailussa ei ole tärkeintä suinkaan voitto, vaan kokonaisvaltainen tunnelma. Useampina vuosina kilpailleet parivaljakot tulevatkin mukaan kilpailuun uudelleen ja uudelleen tavatakseen saman henkisiä ihmisiä. Tunnelma ja ihmiset siis luovat tämän tapahtuman. Virolaispariskunta, joka on osallistunut kilpailuun monena vuotena, kertoo myöskin haastattelussa, kuinka he eivät enää treenaa kilpailua varten, sillä voitto ei ole pääasia. He tulevat joka vuosi kisaamaan, ja ovatkin saavuttaneet pronssia ja hopeaa kilpailuissa.

Vuonna 2005 kilpailuissa vieraili myöskin kuuluisa, jenkkikoripalloilija Dennis Rodman. Hänen terveysongelmiinsa vedoten, hän ei kuitenkaan osallistunut kilpailuun ollenkaan itse. Yleisön iloksi hän kuitenkin kokeili lajia hieman vieraillessaan Suomessa, ja totesi, että tulee seuraavana vuonna takaisin voittamaan koko kilpailun. Häntä ei kuitenkaan näkynyt seuraavan vuoden kilpailussa.

Voittajia ympäri maailman

Kilpailijoita on osallistunut monista eri maista, mutta tietenkin enemmistö on edelleen suomalaisia. Suomen kasvaessa suositummaksi matkailukohteeksi kansainvälisestikin, myöskin tämä kisa lisää tunnettuuttaan maailmalla jatkuvasti. Voittajien kirjo vuosien varrella sisältää suomalaisten parien lisäksi myöskin paljon virolaisia haastajia. 90- ja 2000 -luvun vaihteessa voitot menivät jopa kymmenenä vuonna peräkkäin eteläiseen naapuriimme Viroon. Onneksi Suomi korjasi tilanteen vuodesta 2009 lähtien, kun voitto tuli Suomeen seitsemänä vuonna peräkkäin. Sen jälkeen vuonna 2016 voittajapari oli itänaapuristamme Venäjältä, kun taas vuoden 2017 voitto tuli Suomeen. Jännityksellä jäämme odottamaan, millaisin osallistujamäärin ja millaisin voittajin kisataan vuoden 2017 eukonkantokisat.