Karjalanpiirakat

post thumb
Yleista
kirjoittanut Hemron/ 13 Oct 2021

Karjalanpiirakat

Aivan parhaita karjalanpiirakat ovat tuoreina ja lämpiminä, voisulalla voideltuna. Jotta tähän pisteeseen pääsee itse, täytyy hieman omata jauhopeukalon piirteitä. Varsinaisesti piirakat eivät ole vaikeita, mutta tekniikka kasaamiseen täytyy hioa kohdilleen, jotta lopputulos miellyttää myös silmää. Taikinan kanssa on osattava toimia oikein, sillä ohut ruistaikina voi olla haastava käsiteltävä. Se voi myös kuivua nopeasti, mikäli sen kanssa vitkastelee.

Karjalanpiirakat ovat perinneruokaa parhaimmillaan

Paras karjalanpiirakka -ohje auttaa saamaan itsekin aikaan ne kaikista parhaat karjalanpiirakat, joilla ihastuttaa vaikka perhettään tai ystäviään. Jos saatavilla on isovanhemman vihjeet hyviin piirakoihin, kannattaa ne ehdottomasti ottaa haltuun. Alkuun pääsee helposti keittämällä reilun kattilallisen riisipuuroa. Siitä saa samalla herkullisen ruoan, jonka voimalla jatkaa leipomuksia. Täytteeksi voi tehdä myös ohrapuuron, jos se tuntuu kivalle ajatukselle. Täytteestä on monia variaatioita aina porkkanalla maustettuun puuroon tai perunasoseeseen asti.

Kun täytteeksi varattu puuro on jäähtynyt, sinne sekoitetaan kananmunaa. Tämä sitoo täytteen kiinteäksi uunissa jotta se pysyy piirakan sisäpuolella eikä valu pelille. Itse kuoritaikinaan ei monia ainesosia kaivata, vain vettä, öljyä, suolaa, ruisjauhoja ja vehnäjauhoja. Tämä herkku rantautuikin Suomeen vasta sotien jälkeen evakkojen matkassa, jotka tutustuttivat muun kansan uusiin herkkuihin.

Paras karjalanpiirakka -ohje löytyy kokeilemalla

Karjalanpiirakat eivät välttämättä onnistu heti ensimmäisellä kerralla, varsinkin ulkomuoto on se, minkä hiomiseen tarvitaan aikaa ja harjoitusta. Maku kuitenkin luultavasti onnistuu, jos malttaa seurata ohjetta. Ehkä voisi laittaa itselleen vinkkejä, mitä tehdä ensi kerralla eri tavalla. Ja aloittaa vain pienistä määristä ettei into lopahda valtavaan urakkaan heti kättelyssä. Taikinakuoren kanssa täytyy olla tarkkana ja se vaatii huomiota.

Kun taikina on kaulittu ohueksi ja siitä on lasin avulla paineltu sopivia kakkaroita, kuten pipareita tehdessä, pitää näitä kakkaroita kasata pieniin nippuihin ja peittää niput vaikka kelmun tai muovipussin avulla. Kun loppu taikina on suojassa ja käsitellään vain yhtä kakkaraa kerrallaan, taikina pysyy sopivan kosteana. Näin karjalanpiirakat pääsevät jo pellille asti paistoa odottamaan.

Paistamisen aikana tuokio kasinolla piristää

Kun on piirakkapulikalla kaulinnut sopivat kuoret, ne kannattaa edelleen asettaa päällekkäin ja ripotella hieman jauhoja väliin. Ne on syytä myös täyttää mahdollisimman nopeasti eikä kannatakaan kaulita kuin pieni annos kerrallaan. Noin sentin kerros puuroa laitetaan täytteeksi taikinakuoren keskelle, jonka jälkeen perinteinen rypytys reunoille. Tämän jälkeen piirakka on valmiina paistamiseen. Nopeampi kasino viihdyttää sen aikaa, kun piirakat ovat uunissa, mutta ei parane unohtaa niitä liian pitkäksi aikaa muhimaan.

Karjalanpiirakka-resepti on siis melko yksinkertainen ja oikeastaan vain taikinan käsittely sekä paistaminen ovat ne mahdollisesti haastetta tuovat osiot. Lopputuloksena syntyvä herkku on kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoinen ja saahan onnistumisellaan myös kehumisoikeudet omaan osaamiseensa. Sitten voikin ryhtyä pohtimaan, haluaako tuoda täytteeseen jotain uusia makuja.

Karjalanpiirakat ja munavoi

Klassinen yhdistelmä, karjalanpiirakat ja munavoi toimivat juhlassa sekä arjessa. Myös munavoi on melko yksinkertainen valmistaa. Tarvitsee vain keittää kananmunia, paloitella ne lämpiminä ja sekoittaa haluamansa rasvan kanssa. Hieman suolaa ja piirakat kruunaava herkku on valmis. Nämä usein mielletään juhlaan sopiviksi, mutta kuka estää nautiskelemasta kotona myös. Jälkiruoaksi suomalaisten toinen intohimo, salmiakki, voisi maistua ja tehdä olosta täydellisen.

Piirakat voivat maistua mainioille aivan sinälläänkin. Varsinkin jos ne voitelee maistamisen jälkeen sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkkanen vettä. Piirakat kannattaa latoa kuumana kulhoon päällekkäin ja peittää leivinpaperilla sekä liinalla. Tämä pitää niiden koostumuksen pehmeänä ja lämpimänä pidempään.

Karjalanpiirakat ovat hyvin muuntautumiskykyisiä ja joko täytteen tai päällysteiden kanssa voi käyttää roimasti mielikuvitusta, jolla muokata lopputulosta. Joidenkin suurin herkku on perunapiirakka, jossa riisipuuron tilalla täytteenä onkin perunasosetta höystettynä kananmunalla. Myös perinteisesti kananmunan viipaleiden ja graavilohen kanssa nautittu piirakka on upea herkku, jota haluaa aina vain lisää. Karjalanpiirakka on saanut myös EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003