Lomasuomi

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 16 Feb 2018

Lomasuomi

Suomi tunnetaan maailmalla muun muassa hiljaisista kansalaisista, neljästä vuodenajasta sekä ilmaisesta koulutuksesta. Kotimaan oppimistulokset ovat maailmalla aina tasaisen välein ihastelun kohteena ja kouluihin tehdään vierailuja jotta tuo menestysresepti saataisiin jalostettua myös muille. Ihmettelyä lisää myös vuosilomien määrä. Lomapäiviä on nimittäin vuositasolla erittäin ruhtinaallisesti niin työelämässä kuin siellä koulujen puolella. Suomessa koululaisten vuosiloma jakaantuukin karkealla jaolla tehtynä peräti neljään osaan.

Talvilomalla hangille

Myös hiihtoloma nimellä tunnettu viikon lomapätkä joka pyörii helmi- ja maaliskuun välissä. Tämä koululaisten loma on porrastettu maan sisällä alueittain niin, ettei koko Suomi lomailisi samaan aikaan ja lomakeksukset tukkeutuisi. Hiihtolomalla etenkin tänä vuonna pohjoisen hiihtokeskukset ovatkin saaneet huippusesongin sillä talvi on ollut erittäin luminen. Vaihtoehtoisesti moni perheistä haluaa suunnata pakettimatkoille lämpimään ja ottaa siten varaslähtöä tuohon kevääseen.

Loppumaton kesäloma

Se näyttää kalenterissa pitkältä, mutta tuntuu kyllä koululaisen mielestä aina aivan liian lyhyeltä. Kyseessä on nimittäin kesäkuun lähtöviivoilta elokuun ensiaskelille ulottuva kesälomakausi. Loman ajankohdasta käydään kylläkin tänä päivänä vilkasta keskustelua sillä viime vuosina itse kesä on alkanut ainakin säiden puolesta vasta heinäkuun puolella ja painottuu selkeästi pidemmälle syksyä kohti. Usein elokuu ja vielä jopa syyskuussa on ollut kesäisen lämmintä. Sään lisäksi ajankohta on mietinnässä, koska tyypillisesti työelämän puolella Suomessa lomat aloitetaan vasta juhannuksen aikoihin eli kesäkuun lopulla. Heinäkuu on kaiken kaikkiaan Suomessa aina ollut päälomakuukausi joten vanhemmilla on haasteena keksiä koululaisille ohjelmaa siihen kesän alkuun.

Syysloma

Tämän kesto vaihtelee aika paljon ja riippuu usein koulusta, osalla koululaisista tämä hengähdystauko on vain muutamia päiviä kun toisille siitä on saatu järjesteltyä jopa viikon mittainen. Heillä joilla tauko on pidempi sijoittuu se yleensä tuonne lokakuun puoleen väliin. Se onkin monelle ihanteellinen hetki karata Suomesta aurinkolomalle sillä syksy alkaa säiden puolesta kääntyä kylmän tihkun ja syvän harmauden puolelle. Lyhyemmän breikin koululaiset täyttävätkin puolestaan usein muun muassa Viking Linen risteilyalukset. Päivä-ja vuorokausiristeilyt ovatkin suosittuja mone ohjelmalistalla ja risteilyillä on ohjelmaa nuoremmille aamusta iltaan.

Joululoma loppiaiseen

Koululaisten viimeiset kokeet ajoittuu tuohon joulukuun alkuun ja joululomalle heittäydytäänkin aikalailla jouluviikolla, muutamia päiviä ennen jouluaattoa. Hyvänä muistisääntönä pituudesta toimii loppiainen johon joulu aivan virallisesti silloin Suomessa loppuukin ja moni koululuisista tosiaan palailee sen jälkeen takaisin pulpettien ääreen. He kenellä syysloma on lyhkäsempi saavat tässä kohtaa yleensä sitten sen pidemmän loman, kun taas osalla kouluista paluu arkeen alkaa heti uuden vuodenpäivän jälkeen.

Eikä pelkästään koululaisilla vaan myös työntekijöillä on mukavasti lomapäiviä moneen muuhun maahan verrattuna. Lakisääteisesti lomapäiviä saa nimittäin vuodessa 24 ja työehtosopimuksien siivittämä usein näistä maksetaan tyäntekijöille vielä lomarahaa. Hyvät on siis oltavat Suomessa lomien puolesta. Parhaillaan päällä rullaileva hiihtolomaviikkokin on monelle varma kevään merkki.