Mitä Merkitsevät Vanhat Suomalaiset Symbolit

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Saara/ 09 Apr 2022

Mitä Merkitsevät Vanhat Suomalaiset Symbolit

Symboli esittää jotakin tiettyä asiaa ja kun sen näkee, niin ymmärtää, mistä on kysymys. Näin siksi, että aate ja esine näyttäytyy symbolissa kokonaisuutena. Monet symbolit ovatkin peräisin kaukaisilta ajoilta ja niiden alkuperä on jostakin esihistoriasta. Vanhat suomalaiset symbolit ovat olleet käytössä jo vuosisatojen ajan ja monet niistä ovat joko uskonnollisia tai maagisia symboleja. Millaisia symboleita on Suomessa käytössä ja mitä ne merkitsevät?

Vanhat suomalaiset symbolit ovat aurinkoristi sekä viisikanta

Aurinkoristi tunnetaan hyvin varsinkin Lapissa. Se on hyvin usein noitarummussa keskuskuviona. Tosin rummut jaetaan kolmeen erilaiseen luokkaan sen mukaan, millainen kuvio niissä on. Aurinkokeskeinen rumpu eli aurinkoristi on kuitenkin selvästi suositumpi Norjan ja Ruotsin Lapissa kuin Suomen. On kuitenkin epävarmaa, ovatko kaikki aurinkoristillä varustetut rummut vain kadonneet vai onko niitä koskaan ollutkaan. Auringon lisäksi tällä symbolilla on muitakin merkityksiä eli se kertoo vuoden kiertokulusta, neljästä ilmansuunnasta, jatkuvuudesta ja sen sanotaan olevan elämänvoima tai elämänpyörä. Keskiajalla se oli tunnettu vihkiristinä ja sitä maalattiinkin usein kirkkoihin.

Toinen erittäin tunnettu symboli on myös viisikanta eli viisisakarainen tähti. Se on puolestaan yksi vanhimpia symboleita, joita ihmiskunnan historiassa tunnetaan. Vanhat suomalaiset symbolit on maalattu yleensä rakennusten seiniin kuten viisikantakin. Sillä on useita eri merkityksiä, mutta pyhä merkitys sillä on sekä pakanoille että kristityille. Sillä kuvattiin aikaisemmin myös viisipäiväistä viikkoa ja sakarat edustivat Aurinkoa, Kuuta, Merkuriusta, Venusta sekä Jupiteria. Keskiajalla se sai uuden merkityksen, kun se yleistyi monien salaseuroissa sekä okkultistisissa yhteisöissä. Nämä niin sanotut pakanalliset taikamerkit tunnetaan myös nykyään, mutta toisinaan erilaisissa merkityksissä.

Vanhat suomalaiset symbolit kuten hannunvaakuna on tunnettu

Hannunvaakuna tai käpälikkö, kuten sitä myös kutsutaan, on todella suosittu koriste Pohjois-Euroopassa ja Virossa. Sen uskotaan suojaavan ilkeämielisiltä henkiolennoilta sekä se pitää myös pahan onnen poissa. Sen sijaan sen symbolista on käyty keskustelua paljonkin eli mitä silmukat todella tarkoittavat. Joidenkin selitysten mukaan silmukoita on yksi jokaiseen ilmansuuntaan ja jotkut selittävät silmukat ovat ilmansuuntien hengille. Vanhimmat suomalaiset hannunvaakunat tiedetään olleen jo yli 1000 vuotta sitten ja ne oli kaiverrettu suksiin. Se on tuttu myös monen juustomuotin pohjasta. Monet online kasinot tuovat tänä päivänä esille mitä erilaisempaa mytologiaa sekä symboleja.

Kaikkein tunnetuin hannunvaakuna on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kulttuurinähtävyyttä osoittavasta tienviitasta. Toinen, mistä se muistetaan, on pennin kolikko, jonka taustalla se oli kuvattuna. Tosin pennin kolikot jäivät aikanaan pois käytöstä. Nimi tälle symbolille tulee kristillisestä pyhimyksestä eli pyhästä Johanneksesta. Sitä käytetään edelleen hyvin suosittuna riipuksena ukkovasaran ohella. Sitä käytetään monesti myös kirjontatöissä sekä ei ole myöskään ihme, jos sen näkee vyönsoljessa. Englanniksi hannunvaakuna on St. John’s Arms.

Mitä kertoo hakaristi

Se ei ole pelkästään suomalainen symboli, mutta siihen liittyy paljon mytologiaa. Intiassa se on edelleen hyvin tunnettu ja suosittu, mutta eurooppalaisille sillä on hyvin negatiivinen merkitys. Natsit ottivat sen käyttöön, joten sitä ei nykyään käytetä. Intiassa se sen sijaan suojelee karjaa. Kiinassa ja Japanissa sen merkitys on siunaus sekä rajattomuus. Myös troijalaiset käyttivät sitä antiikin aikoina muun muassa värttinässä ja se myös kaiverrettiin rahoihin.

Kun pohjoisessa Suomessa käytettiin hakaristiä, sitä kutsuttiin tursaan- tai mursunsydämeksi. Sen muoto oli silloin myös erilainen eli hakojen päät oli yhdistetty toisiinsa. Toisessa muunnoksessa osat kuvasivat nuolia. Suomessa niitä käytettiin ennen 1700-lukua ja sen jälkeen ne alkoivat väistyä ja muut kuviot tulivat niiden tilalle. Siihen aikaan merkillä oli kuitenkin suojaava ja maaginen merkitys.