Stereotypiat Suomalaisista

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 22 Apr 2021

Stereotypiat Suomalaisista

Mitkä ovat yleisimmät stereotypiat suomalaisista ja Suomesta? Tässä yhteydessä stereotypialla tarkoitetaan yleistävää mielipidettä suomalaisista ihmisistä tai maastamme yleensä. Monet tapamme saattavat esimerkiksi ihmetyttää ulkomailla asuvia ja eri kulttuureista tulevia ihmisiä. Suomalainen identiteetti taas tarkoittaa sitä, millaisena me suomalaiset itse näemme itsemme. Usein meidän on vaikea nähdä itsemme ulkopuolisin silmin, joten meitä ehkä ihmetyttää, miksi joitakin mielestämme normaaleja tapoja pidetään outoina.

Suomalaisia ihmisiä pidetään usein hiljaisina, sulkeutuneina ja epäsosiaalisina. Toisaalta se myös ymmärretään, sillä onhan Suomi harvaanasuttu, eristyksissä oleva ja kylmä maa Pohjoisella pallonpuoliskolla. Kaikki stereotypiat suomalaisista eivät kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

Millaisina suomalaisia pidetään?

Suomalaisia pidetään saunovana kansana, joka viihtyy hyvin omissa oloissaan niin mökillä kuin luonnossakin. Alkoholinkäyttö on myös monta kertaa noussut puheenaiheeksi, sillä suomalainenhan ei tunnetusti sylje lasiin. Suomi ja suomalaisuus tunnetaan maailmalla myös Marimekon suosituista ja värikkäistä kuvioista.

Stereotypiat suomalaisista tuovat esiin myös suomalaisen sisun, eli sitkeyden ja periksiantamattomuuden. Sitä luonteenpiirrettä ihastellaan usein maailmalla. Koulujärjestelmämme on tunnetusti luokiteltu yhdeksi maailman parhaista. Suomalaiset ovat maailmalla pidettyjä työntekijöitä ahkeruutensa ja täsmällisyytensä vuoksi. Suomalaisia pidetään myös nöyrinä, kärsivällisinä, luottavaisina ja sopeutuvaisina ihmisinä.

Miten hyödymme erilaisista stereotypioista?

Ulkomaille matkustaessamme meitä suomalaisia pidetään tietynlaisina ihmisinä riippumatta siitä, millaisia olemme yksilöinä. Yleinen mielipide ryhmittelee ihmiset tavalla, joka ei aina pidä paikkaansa. Millä tavalla yleiset stereotypiat suomalaisista voivat hyödyttää meitä?

• Suomalaisuus voidaan nähdä mielenkiintoisena ja eksoottisena.
• Suomalaisia pidetään luotettavina ja aitoina.
• Ulkomailta on helppo löytää töitä suomalaisena, koska meitä pidetään ahkerina.

Oma suomalainen identiteettimme

Suomalainen identiteetti ja sen merkitys eivät ole yksiselitteisiä asioita, sillä ne koostuvat jokaisen omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta. Oma sukumme ja omat perinteemme muokkaavat meitä sellaisiksi kuin olemme. Käsitys suomalaisuudesta voi erota monella tapaa riippuen esimerkiksi siitä, keneltä me asiaa kysymme.

Suomalainen identiteetti muotoutuu erilaiseksi henkilöillä, jotka ovat asuneet tai asuvat ulkomailla. Silloin Suomea ja suomalaisuutta katsoo eri näkökulmasta. Tällöin identiteettimme saattaa muuttua muumimukien keräilyyn, Marimekon kankaisiin tai Finlaysonin lakanoihin. Oman lisänsä stereotypioihin ja sen tulkintoihin tuo Suomalaisten painajaisia -sarjakuvan päähenkilö Matti, joka kuvaa hauskalla ja positiivisella huumorilla yleisiä käsityksiä Suomesta ja suomalaisista.