Suomalainen Kansantanssi

Yleista
kirjoittanut Hemron/ 24 Feb 2016

Suomalainen Kansantanssi

Suomen kansantanssiperinne on hyvin monipuolinen ja sen historiasta on tarjolla paljon tietoa. Kansantanssit olivat tärkeä sosiaalinen aktiviteetti, johon kaikki kansalaiset saivat osallistua ja nämä tanssit olivatkin tarkoitettu nimenomaan seurustelemiseen eikä niinkään esitetettäväksi muille. Vaikka suomalaisia usein kuvataankin rauhallisina ja hiljaisina, kansantanssi näyttää meistä toisen puolen! Tutustummekin hieman kansantanssin historiaan ensimmäisessä artikkelissamme, jotta lukijamme saisivat paremman kuvan kotimaisesta tanssiperinteestä.

Kansantanssien historia

karjalakansantanssiKansantanssit ovat vahva osa suomalaista perinnettä ja ne juontavat juurensa kauas 1800-luvulle. Kuten nimestäkin voi päätellä, kansantanssit olivat tavallisen kansan ilonpitoa. Ylemmät luokat tietysti juhlivat omalla hienostuneella tavallaan, mutta alemman luokan parissa tanssi muuttui eläväisemmäksi ja siitä muodostui tärkeä tapa juhlia esimerkiksi häitä tai sadonkorjuuta.

Tanssiminen Suomessa alkoi lähinnä piirileikkien muodossa tai Karjalan seudun laulutansseina, joissa improvisaatiolle jätettiin tilaa. Myöhemmin Suomeen rantautuivat myös Puolasta lähtöisin oleva polska sekä kontratanssit. Kontratansseilla tarkoitetaan ryhmätansseja ja sen nimi juontuu todennäköisesti joko englannin kielen termistä country dance tai ranskalaisesta ilmauksesta contredanse. Jo pelkästään ryhmätansseja on monia erilaisia, ja niitä tanssitaan joko solakuvioissa, riveissä tai neliöissäkin. 1900-luvulla paritanssit yleistyivät ja etenkin polkka ja valssi kasvattivat suosiotaan, Kehruuvalssi tunnetaan varmasti vieläkin!

Kansantanssit tänä päivänä

Tätä perinnettä pidetään yllä monien kansantanssille omistautuvien harrastajaryhmien avulla. Niin nuorille kuin vanhoillekin harrastajille löytyy oma ryhmänsä, ja Suomen suurin kansantanssiryhmä Kansantanssinuorten Liitto ry. on kerännyt suurimman osan harrastajaryhmistä saman katon alle. On myös monia järjestöjä, joissa kansantanssi on osana heidän toimintaansa muiden asioiden ohella. Joka tapauksessa mahdollisuuksia osallistua tansseihin löytyy joka puolelta Suomea.

kansantanssipariAlkuperäisen idean eli seurustelun lisäksi kansantanssin tarkoituksena on tänä päivänä pitää perinnettä yllä ja jakaa tietoa esiintymällä valtakunnallisesti esimerkiksi kouluissa tai tapahtumissa. Kansantanssi.com -sivusto on listannut tämän vuoden tapahtumat, joten etsi oman alueesi tanssitapahtumat sieltä!

Harrastusten lisäksi tanssijat voivat nykyään hankkia ammatillisen koulutuksen pääaineenaan kansantanssi. Sen voi suorittaa Oulussa tai Rovaniemellä valmistuen joko tanssijaksi tai tanssinopettajaksi. Lisätietoa tarjoaa Santasport (Lapin Urheiluopisto Rovaniemellä) sekä Oulun ammattikorkeakoulu