Suomalaisten Alkuperä

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 24 Sep 2016

Suomalaisten Alkuperä

Tänään käsittelemme aihetta, joka on todella kauan mietityttänyt monia ja saanut tutkijat monta kertaa ymmälleen. Kyseessä on Suomalaisten alkuperä ja se, miksi sen selvittäminen on osoittautunut niin suunnattoman vaikeaksi tehtäväksi jopa nykyaikaisella tiedolla.

Suomalaisten alkuperästä on olemassa todella lukuisia eri teorioita, aina mongolisuudesta germaaniseen perimään. Ongelmia perimän tutkimisessa ovat aiheuttaneet Suomalaisten geneettinen eroavaisuus jo Suomen rajojen sisällä, sekä Suomen kielen harvinaislaatuisuus, jonka varsinaista alkuperää ei edelleenkään ole pystytty takuuvarmasti varmentamaan.

Erilaisia teorioita on sitäkin enemmän ja puolesta ja vastaan väittelyt ovat aika ajoin käyneet hyvinkin kuumina. Toiset ovat vakuuttuneita Uralilaisen kielen vaikutuksesta Suomen kieleen, kun taas toisille tutkijoille on ollut selviö että suomen kieli on lähtöisin Suomalais-Ugrilaisesta alkuperästä!

Suomalaisten geneettinen alkuperä taas eroaa muista Eurooppalaisista aika suureltakin osin ja jopa Itä-Länsi akselilla, Suomen rajojen sisäpuolella. FST-etäisyydet ovat suurempia kuin monien Euroopan maiden keskinäinen FST-etäisyys. Tämä onkin herättänyt kiinnostusta myös muualla maailmassa tutkijoiden keskuudessa ja asiaa onkin yritetty selittää erilaisilla teorioilla. Kuten sanottu teorioita on lukuisia, mutta yhtäkään niistä ei ole pystytty todistamaan aukottomasti paikkaansapitäväksi.

Tällä hetkellä suosituin teoria on se, että Suomalaisten alkuperä viittaa vahvasti Itäiseen perimään ja Siperiassa yleiseen haploryhmään. Tämä haploryhmä onkin todella yleinen koko pohjoisen Euraasian alueella, kun taas Skandinaaveilla kyseistä haploryhmää ei juurikaan esiinny. Kuitenkin esimerkiksi Saamelaisilla tämä haploryhmä on yleinen.

Mitä luultavimmin Suomalaiset ovat siis pitkällä ajalla tapahtunut eri kansallisuuksien ja ryhmien sekoitus, eri Itäisiä kansallisuuksia, joiden eritäytynyt asema on myös luonut mahdolliseksi Suomenkielen säilymisen täällä.