Suomalaisuus Ulkomaalaisten Silmin – Silmiinpistävät Kummallisuudet

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 19 Apr 2017

Suomalaisuus Ulkomaalaisten Silmin – Silmiinpistävät Kummallisuudet

Suomalaisinahan me tiedämme parhaiten, mitä on olla suomalainen, ja millaisia kultturiperintojä, tapoja ja uskomuksia meillä on. Nämä ovat niin vahvasti osa meitä, ettemme välttämättä enää havaitse näitä ollenkaan. Meille tutut tavat ja tottumukset eivät tunnu mitenkään ihmeellisiltä, sillä olemme syntyneet ja kasvaneet siinä ympäristössä ja kulttuurissa. Miten suomalaisuus sitten tulee esiin? Ymmärtääksemme suomalaisuutta, tulee meidän peilata ja verrata sitä myös muiden maiden, kulttuurien, historioiden ja uskontojen kirjoon, ymmärtääksemme mikä erottaa meidät muista. Nyt onkin aika esitellä muutama hassu suomalainen asia, mihin emme välttämättä itse kiinnitä mitään huomiota, tai joita emme pidä kummallisena, mutta maailmalla nämä ovat herättäneet huomion – hyvässä tai pahassa.

Suomijuttuja ulkomailla

Välillä Suomi pompsahtaa vahvasti esiin muidenkin maiden medioissa, useimmiten jonkin hullunkurisen tavan tai keksinnön puitteissa. Yleisellä tasolla Suomi tunnetaan puhtaasta luonnostaan, asemastaan pohjoismaisena hyvinvointivaltiona sekä olemme tunnettuja laadukkaasta koulutusjärjestelmästämme. Näiden yleisesti määriteltyjen seikkojen sijaan otetaankin katsaus viime aikojen hassuihin trendeihin.

Kalsarikännit

Muutamia kuukausia sitten, suomalaisten mielestä vallan normaali asia ja sana “kalsarikännit” saavuttivat suuren suosion ympäri maailmaa sosiaalisessa mediassa. Kalsarikännit määrittelisimme ehkä illaksi tai päiväksi kotona, jolloin juodaan olutta yksin tai korkeintaan kaksin tai hyvin pienellä porukalla, ilman minkäänlaista suunnitelmaa mennä ulos. Sana herätti hilpeyttä maailmalla, sillä juurikaan missään muussa kielessä ei moiselle aktiviteetille ole omaa sanaansa.

Hydrauliikkapuristin

Toinen mielenkiintoä herättänyt kaksikko on suomalainen pariskunta, jotka kuvaavat Youtube -kanavalleen videoita, puristaen mitä ihmeellisesmpi esineitä ja asioita kasaan hydrauliikkapuristimellaan. Sosiaalisen median voima onkin ihmeellinen, sillä yksi juttu voi olla kuuminta kamaa tänään, ja mielenkiinto voi lopahtaa täysin tätä juttua kohtaan jo huomenna.

Sauna ja alastomuus

Hieman yleisluontoisempi hämmennyksen aihe on luonnollisesti saunomiskulttuurimme ja siihen liittyvä alastomuus. Meille on täysin luonnollista käydä alasti saunomassa, ainakin lapsena koko perheenkin voimin, eikä tässä nähdä mitään outoa, ihmeellistä tai seksuaalista. Eräälle brittiopettajalle tämä tuotti kuitenkin hämmennystä, kun aloittaen luennon kysyen, ”Kuinka moni teistä on nähnyt isoäitinne alasti?” ja kaikkien kädet nousevat.