Suomen Muinaisuskonnon Jumalhahmot

post thumb
Yleista
kirjoittanut Hemron/ 08 Apr 2016

Suomen Muinaisuskonnon Jumalhahmot

Suomi erottuu esimerkiksi Etelä-Euroopan maista vahvasti historiallisilla uskomuksillaan, jotka tietysti ovat myös osa kansanperinnettä. Tietoutta kotimaisista muinaisuskomuksista annetaan jo ala-asteikäisille Kalevalaa lukemalla, sillä tämä teos pohjautuu vahvasti suomalaiseen ja nimenomaan karjalaiseen muinaisuskoon. Tällä kertaa kokoamme yhteen suomalaisia jumalhahmoja, joihin ihmiset uskoivat ennen kristinuskon saapumista Suomeen.

Tunnetuimmat suomen muinaisuskonnon jumalhahmot ovat varmasti Ahti ja Ukko. Ahti oli vedenhaltija, joka auttoi kalastajia ja Ukko taas oli taivaan ja ukkosen jumala. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä Ukko Ylijumala, sillä hänen katsottiin olevan tärkein kaikista muinaisista jumalista.

Väinämöinen lasketaan myös jumalhahmoksi, tosin hän on varmasti tuttu ennemminkin Kalevalan hahmona. Hän oli suomalaisen muinaisuskonnon mukaan sankari, joka opetti nuorempia sukupolvia, ja hän oli yleisestikin palvottu kansan keskuudessa.

Näkki taas oli ilkeämielinen taruolento, joka asusti jokien vesistöissä. Näkin ulkomuoto vaihteli eri tarinoissa, ja se saattoi myös muuttaa muotoaan kiusatakseen ihmisiä. Toinen ilkeämielinen jumala oli Kouvo, joka oli metsien oma mörkö.

Moni jumalhahmon nimi on jäänyt elämään suomalaisissa nimissä tänäkin päivänä, kuten esimerkiksi Ahti, Ukko, Jouko ja Tapio. Onkin kiinnostavaa tietää näiden nimien historiasta, sillä ne liittyvät niin vahvasti suomalaisiin perinneuskomuksiin. Etunimet -sivusto antaa paljon tietoa jumalhahmoihin pohjautuvien etunimien alkuperästä, mikäli asia kiinnostaa enemmänkin.

Jos sinulla on oma suosikkisi suomalaisten jumalten joukossa, lähetäthän meille rohkeasti palautetta!