Suomen Romanit

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 29 May 2017

Suomen Romanit

Suomen romanit ovat vähemmistö, joka on asunut Suomessa yli viisi sataa vuotta. Suomessa on noin 10 000 romania ja lisäksi Ruotsissa asuu noin 3000 suomalaista romania.

Romanit ovat tulleet Suomeen noin viisisataa vuotta sitten lännestä, Ruotsin kautta. Romanit ovat heti alusta alkaen olleet vieroksuttuja, josta yhä edelleenkin pinnalla oleva väheksyntä on saanut alkunsa. Romaneja kutsutaan myös mustalaisiksi sekä kiertolaisiksi, josta jälkimmäinen nimitys tulee lähinnä siitä, että 1660-luvulla romaneille tarjottiin Suomen itärajalta maata viljeltäväksi, mutta romanit mielummin viettivät kiertolaiselämää sekä tekivät elantonsa käsityöläisammateissa. Romanit tekivät myös erilaisia kausittaisia töitä muun muassa maatiloilla, jossa naiset usein leipoivat ja korjasivat viljaa ja miehet hoitivat yleensä hevosia sekä tekivät muita maatilan yleisiä töitä.

Kun teollistuminen alkoi ja käsityöläisammattien merkitys vähentyi, romanit jäivät usein työttömiksi. Romanit kärsivät yhä edelleen tänäkin päivänä työttömyydestä ja on arveltu että yli puolet Suomen romaneista ovat työttömia. Romanien tapakulttuuri voi olla usein este työn saannille, sillä tähän kulttuuriin kuuluu vahvana osana muun muassa erityinen pukeutumistapa. Romanien pukeutumisessa naisella on romanihame, joka on usein erittäin koristeltu painava samettihame. Miehet puolestaan pukeutuvat pukuhousuihin ja usein kauluspaitaan ja nahkatakkiin. Romaneilla on tapana, että perinnepuvun valinneet tulee näyttäytyä romanipuvussa, kun toisia romaneja on paikalla. Näin ollen esimerkiksi romani sairaanhoitajan hoitaessa romanipotilasta tulee vaihtaa vaatteet omikseen.

Romaneilla on hyvin tiukka tapakulttuuri, johon kuuluu olennaisena osana puhtaus. Puhtaus tulee ilmi jokaisesta seikasta, niin keittiön, vaatteiden sekä seksuaalisuudenkin puhtaudesta. Romanit eivät muun muassa perusta avioliittoja, sillä se on häveliäisyyteen kuuluva piirre. Näin ollen romanit usein karkasivat avioliittoon, jota kutsutaan myös sanalla neidonryöstö.

Suomen romanit ovat hyvin uskonnollisia ja he kuuluvatkin usein luterilaiseen kirkkoon, helluntai seurakuntaan taikka muuhun kirkkoon. Romaneilla on monia valtakunnallisia yhdistyksiä Suomessa, joita ovat muun muassa Suomen Romaniyhdistys, Romano Missio, Elämä ja Valo ry. Romanit ovat erityisen tunnettuja esiintymis- sekä laulutaidostaan ja Suomessa tunnetuimmat romanit ovatkin tuttuja musiikkipiireistä. Tunnettuja suomalaisia romaneita ovat muun muassa rumpali Remu Aaltonen sekä iskelmälaulajat Amadeus Lundberg ja Saska Helmikallio.