Unohdetut suomalaiset uskomukset – mitä esi-isämme todella ajattelivat?

Unohdetut suomalaiset uskomukset
Uutiset
kirjoittanut Katja/ 07 May 2025

Unohdetut suomalaiset uskomukset – mitä esi-isämme todella ajattelivat?

Suomalainen kansanperinne on täynnä mystiikkaa ja uskomuksia. Nykyään emme ehkä enää ruoki haltijoita tai pelkää metsänpeittoa, mutta monet arkisetkin tavat ovat saaneet vaikutteita muinaisista kansanviisauksista. Seuraavaksi tarkastelemme suomalaisia uskomuksia ja pohdimme, missä muodoissa ne saattavat elää nykypäivän arjessa.

Metsänhaltijat ja kodin suojelijat

Entisaikojen suomalaisille maailma oli täynnä näkymättömiä voimia ja henkiolentoja. Metsässä saattoi kohdata metsänhaltijan, ja kotipihaa suojeli tonttu tai haltija. Nämä olennot eivät olleet pelkästään tarinoiden hahmoja, vaan vaikuttivat ihmisten arkeen.

Metsää kunnioitettiin, ja luonnonantimia käytettiin varoen, sillä uskottiin, että metsässä asui voima, jota ei saanut suututtaa. Haltijaa kiitettiin leipäpalalla tai tilkalla viinaa – muuten seurauksena saattoi olla huono sato, sairauksia tai jopa onnettomuuksia.

Tällainen näkymättömien voimien kunnioitus ei ole täysin kadonnut. Vaikka emme enää tarjoa ruokaa tontuille, niin useat meistä laittaa vieläkin tuulikellon pihalle tai kristallin ikkunaan – ei vain koristeeksi, vaan ikään kuin suojelemaan. Tämä saattaa kuulostaa sattumalta, mutta juuri tällaiset tavat voivat olla nykyajan ilmentymiä muinaisista uskomuksista.

Miten yhteisöllisyys elää suomalaisessa kansanperinteessä?

Kansanperinteessä yhteisöllisyys oli tärkeää. Rituaalit, kuten juhannuksen kokot tai kekrin ruoka- ja juomatarjoilut vainajille, yhdistivät ihmiset. Vaikka nykyään emme ehkä ajattele grillaamista juhannuksena rituaalina, niin voi sitä pitää modernina vastineena aikaisemmille menoille – kokoontumisena merkityksellisen asian äärelle.

Myös pelit ovat olleet osa kansanperinnettä. Esimerkiksi kortinpeluu, arpapelit tai tikkakisat kuuluivat kyläjuhliin ja iltamiin. Tämä antaa mainion mahdollisuuden yhdistää pelien kautta kansanperinne – voit vaikkapa kokeilla vanhoja suomalaisia pelejä.

Jos etsit suomalaista peliä, jossa yhdistyvät huumori ja kansanperinteen henki, kannattaa tutustua suosittuun klassikkoon: paskahousu säännöt. Tämä korttipeli on samaan aikaan viihdyttävä ja mainio esimerkki siitä, kuinka pelit siirtyvät eteenpäin sukupolvelta toiselle.

Unohdetut suomalaiset uskomukset elävät yhä edelleen

Kansanuskomuksissa erilaiset enteet olivat osa arkea. Jos varis lensi vasemmalta, se nähtiin merkkinä tulevasta onnettomuudesta. Leivosen varhainen viserrys keväällä lupasi puolestaan lämmintä kesää. Sen sijaan kukon kiekaisu keskiyöllä enteili kuolemaa.

Vaikka enteisiin uskominen voi kuulostaa taikauskoiselta, niin moni meistä tekee yhä päätöksiä niin sanotusti “mututuntumalla” – kuunnellen sisäistä ääntä tai etsien merkkejä oikeasta hetkestä. Voisiko tämä olla nykyajan versio entisaikojen enteistä?

Monet uskovat, että kuun vaiheet vaikuttavat esimerkiksi kasvien kasvuun tai ihmisen hyvinvointiin. Siksi esimerkiksi istutukset ajoitetaan usein kasvavan kuun aikaan ja hiustenleikkuu puolestaan vähenevän kuun vaiheeseen – tavoitteena vahvempi kasvu tai pitkäkestoinen lopputulos.

Tähtimerkit, tarot-kortit ja horoskoopit edustavat samaa jatkumoa – tapoja etsiä järjestystä kaaokseen ja löytää merkitystä elämän suuriin kysymyksiin. Jos aihe kiinnostaa, niin tutustu myös vuoden 2025 horoskooppeihin, jotka voivat tarjota oivalluksia tulevasta.

Loitsut ja taikaesineet suomalaisessa uskomusperinteessä

Suomalaiset kansanuskomukset eivät rajoittuneet pelkkään tarkkailuun – niihin liittyi myös rituaaleja ja tekoja, joilla pyrittiin vaikuttamaan arjen tapahtumiin. Loitsut ja taikasanat kuuluivat osaksi ihmisten arkea. Niiden avulla pyrittiin esimerkiksi parantamaan sairauksia tai torjumaan onnettomuuksia. Sairautta saatettiin karkottaa vaikkapa lausumalla:

“Mene mettä peittohon, kankahan kätköhön!”

Tai rakkausloitsu, jossa voita ja suolaa levitettiin ovenpieleen, jotta haluttu ihminen astuisi perheen piiriin. Nykyään saatamme käyttää energiaa tuovia rannekoruja tai osallistua äänihoitoon, jossa soivien kulhojen värähtelyjen uskotaan tasapainottavan kehoa.

Eikö tämä muistuta vanhan kansan ajattelua, jonka mukaan oikeilla sanoilla, esineillä ja rituaaleilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin?

Uskomusten perintö elää arjessamme

Vaikka emme ehkä tiedosta sitä, niin elämme edelleen monin tavoin kansanperinteen varjossa – tai sen valossa. Moni tapa, jonka kuvittelemme nykyaikaiseksi, pohjautuu vanhoihin kaavoihin.

Kynttilän sytyttäminen haudalle, uuden vuoden tina, juhannusyön taikayrtit – ja jopa pelit ja kansanperinne – nämä ovat vain jäävuoren huippu. Kansanuskomukset eivät ole vain tarinoita menneisyydestä, vaan peili siihen, miten ihminen kautta aikain on yrittänyt ymmärtää ja hallita maailmaa.

Nykyaikaiset tavat ovatkin todiste siitä, että muinainen viisaus elää yhä edelleen meissä.