Vapun Perinteet

Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 28 Apr 2016

Vapun Perinteet

Nyt kun viikonloppuna vappu on käsillä, ajattelimme että olisi kerrassaan loistava aika kirjoittaa teille hieman siitä, mistä moinen juhla on alunperin saanut alkunsa, ja miten sitä on aiemmin juhlittu. Suomessa vappu on melko suuri juhla, mutta sitä juhlitaan monissa euroopan maissa samana päivänä, mutta aivan eri tavalla. Keskitymme tänään siihen, millainen vappu on Suomessa, ja miten juhla on päätynyt Suomeen.

• Työväen juhlapäivä on jo 1800-luvulla Yhdysvalloissa ollut ensimmäinen toukokuuta. Perinne alkoi siitä, kuinka 1.5.1886 järjestettiin laaja yleislakko Yhdysvalloissa, jossa vaadittiin työläisille kahdeksantuntista työpäivää.

• Euroopassa toukokuun alussa on jo pitkään vietetty kevään tulon, tai kesän alkamisen juhlaa

• Suomessa vapun nimi tulee Valburgista, joka on katolilaisen kirkon pyhimys, jonka muistopäivää vietetään vapun päivänä, 1.5.

• Juhla on alunperin tullut Suomeen Ruotsista, jossa sitä juhlittiin perinteisesti syömällä ja juomalla paljon. Ruotsissa etenekin ylioppilaiden juhlana tunnettu vappu sai myös Suomessa ylioppilaat juhlimaan vappua

Vappu on Suomessa ollut virallinen vapaapäivä vuodesta 1944, mutta jo sitä ennen monissa kouluissa ja työpaikoilla on annettu kyseinen päivä vapaaksi.

• Suomen eri kaupungeissa on myös ylioppilailla erilaisia perinteitä, joihin kuuluu usein kuuluisan, kaupungissa sijaitsevan patsaan lakitus ylioppilaslakilla. Esimerkiksi Jyväskylässä yliopisto-opiskelijat lakittavat Minna Canthin patsaan.

• Perinteikkäät vapun ruoat ovat perunasalaatti, tippaleipä, munkit, sekä juomana sima.

Katso Ylen arkistosta video vapun perinteistä, ja opi lisää tästä kansan juhlasta.