Talviuinti

post thumb
Yleistä
kirjoittanut Katja/ 23 Dec 2021

Talviuinti

Moni suomalainen pistäytyy järvessä vuoden ympäri aina kuumasta kesäsäästä kylmimpiin talvipakkasiin. Talviuinti on asia, joka kummastuttaa etenkin ulkomaalaisia. Sillä on kuitenkin todettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia, ja se onkin varmasti se syy, miksi lukuisat suomalaiset rakastavat uintia etenkin talvisin. Ensimmäinen kosketus jääkylmään veteen saattaa kuitenkin tuntua aloittelijoista turhan hurjalta ratkaisulta, mutta kun veteen ja kylmyyteen totuttelee pikkuhiljaa, voi hurahtaa harrastukseen täysin.

Miten talviuinti vaikuttaa terveyteen?

Talviuinnilla on todettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia. Ensinnäkin se virkistää mieltä ja saan veren kiertämään. Se myös lievittää stressiä ja saa kehon rentoutumaan, vaikka monesta saattaakin ensin tuntua siltä, että kylmään veteen meno on enemmänkin shokki keholle. Myös talviuintipaikka on kaunista katseltavaa ja kun ympärillä on ihanan valkoista ja seesteistä, keho oppii rentoutumaan ja unohtamaan kaiken muun.

Monet talviuimarit ovat myös kertoneet pysyneensä terveempinä ja säästyneensä flunssalta. Lisäksi yöunet ja unenlaatu on parantunut heillä huomattavasti. Myös erilaiset säryt ja kolotukset ovat poistuneet ja keho on tuntunut huomattavasti terveemmältä. Kylmäuinti myös parantaa nivelten toimivuutta ja saa allergiaoireet lievenemään. Moni sellainen, joka ei harrasta itse talviuintia, ei välttämättä usko sen positiivisiin vaikutuksiin ennen kuin itse kokeilee.

Millainen on paras talviuintipaikka?

Paras talviuintipaikka on tietenkin turvallinen avanto, johon pääsee tikkaita pitkin laskeutumaan ja nousemaan. Monille se paras paikka talviuinnille on omalla mökillä tai jossakin muussa tutussa paikassa, jossa pääsee säännöllisesti uimaan yksin tai muiden kanssa. Muiden kanssa tehtynä talviuinti on parhaimmillaan, sillä seura tekee harrastuksesta aina mukavamman. Avannossa kannattaa kuitenkin käydä vuorotellen, jotta ei ole tukkimassa toisen tietä pois kylmästä järvestä.

Olisi hyvä, jos talviuintipaikalle saisi vietyä tossut ja vaihtovaatteet. Talviuintivarusteiksi riittää lähinnä uimapuku, mutta myös hattu on tarpeen, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu pään kautta. Jos talviuinti tuntuu liian vilpoisalta puuhalta makuusi, voit aina kokeilla lämmittää saunan ja juosta lämmittelemään avantouinnin jälkeen.

Kenelle avantouinti ei sovi?

Avantouinti sopii parhaiten terveille ihmisille, jotka haluavat piristystä ja hyvää vointia uinnista. Myös ne, jotka haluavat päästä stressistä eroon rakastuvat talviuintiin. Mikä olisikaan parempaa kuin pulahtaa kylmään avantoon, pukeutua lämpimästi, ottaa ystävien kanssa pelattavaksi kasino-korttipeli ja nauttia omasta olosta! Muista kuitenkin, että avantouinti ei ole kaikille hyväksi, vaan ainoastaan terveet ihmiset voivat haastaa itsensä ja kastaa kehonsa kylmään avantoon.

Vaikka avantouinti sopii lähes kaikille, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos itsellä on jokin sairaus. Kylmään veteen ei kannata myöskään mennä sairaana tai kuumeisena, sillä silloin kylmän veden terveysvaikutukset eivät tule esiin, ja saattaa sairastua jälkitautiin. Myöskään sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ei suositella talviuintia.

Laihduttaako talviuinti?

Talviuinti kuluttaa suhteellisen paljon energiaa, sillä kehon tulee palautua kylmästä ja se vaatii lihastyötä. Kylmästä palautuminen vastaa lihastyöltään rappusten nousemista noin 15 minuutin ajan. Kaloreita ei kuitenkaan kulu aivan yhtä paljon, sillä vedestä nousemisen jälkeen puetaan lämpimät vaatteet ja kehoa autetaan lämpenemään. Myös suomalainen kulttuuri saa talviuintia harrastavat usein saunan lämpöön lämmittelemään.

Laihtuminen voi kuitenkin olla mahdollista, sillä kehoon muodostuu niin sanottua ruskeaa rasvaa talviuinnin myötä. Jokaisen kehosta löytyy sekä vaaleaa että ruskeaa rasvaa, joista vaalea rasva varastoi energiaa ja ruskea puolestaan kuluttaa sitä.

Vaikka ruskean rasvan määrää ei pysty itse havaitsemaan millään, voi sen saamista lisätä talviuinnin avulla. Kylmälle altistaminen nimittäin lisää ruskean rasvan määrää kehossa ja talviuinti on kylmäaltistusta parhaimmillaan. Kun kehossa on enemmän ruskeaa rasvaa, se myös laihtuu, eikä ihminen tunne niin paljon kylmää talvella kuin silloin, jos kehossa on enemmän vaaleaa rasvaa.